top of page
  • Forfatters billedeLene Petersen

Sikkerhedsbrud og svindel med credentials er blevet hverdag

De små virksomheder ligger øverst i statistikken når det gælder svindel med credentials, og hver tredje mindre virksomhed har oplevet et sikkerhedsbrud på deres IT.

Det er ikke kun store virksomheder der lider under den store stigning i IT svindel. De små virksomheder i stigende grad også i farezonen, og på trods af de øgede sikkerhedsforanstaltninger er der stadigvæk mange der ikke kan følge med de cyber kriminelle, der bliver mere og mere avancerede og udspekulerede i deres metoder.


Kigger man lidt på statistikken, vil man se at næsten hver tredje mindre virksomhed har haft en form for IT sikkerhedsbrud i 2019, og det er en stigning i den forkerte retning. Svindel med virkosmhedsdata kan betyde en økonomisk lussing til firmaet, og det er noget der kan mærkes.


Det er efterhånden blevet hverdagskost at se en virksomhed i medierne der har mistet en del af omsætningen til svindlere, der har infiltreret firmaets computere og eksempelvis har blokeret deres Website eller stjålet personlige oplysninger. Hackerne prøver så derefter at få firmaet til at betale en sum penge ved at afpresse dem på forskellige områder, og det kan for nogle firmaer få katastrofale følger.


Den mest benyttede metode at svindle på både privat og erhvervsmæssigt er ved, hvad der populært kaldes, phising. Phising går i alt sin enkelhed ud på at frarøve folk personlige oplysninger ved at udsende falske emails forklædt som troværdige afsendere. Det kan være en mail der ser ud til at komme fra eksempelvis en bank, postvæsnet eller måske Told & Skat. Når den uvidende forbruger så klikker på et link, eller besvarer mailen har de IT kriminelle pludselig fået adgang til en forbrugers eller firma´s oplysninger som eksempelvis brugernavn, Cpr nummer, kodeord eller kreditkort detaljer. Phishing kan også være bygget til at placere onsindet kode direkte på computeren, som for eksempel ransomware.


Mydata har igennem en årerække erfaret at på trods af en stigendee mængde informatiom om netop IT kriminalitet, så er der stadigvæk mange der mangler den fornødne sikkerhed på deres digitale enheder. Næsten 50% af alle privat personer har oplevet en eller anden form for snyd, svindel og bedrag på enten computer, tablet eller mobiltelefon.


En anden kedelig statistik er at mange virksomheder har investeret i en opgradering af deres IT sikkerhed, men det har langt fra været nok til at stoppe de mange cyber angreb, og øverst på listen over angrebne virksomheder ligger, ikke overraskende, informations og kommunikations brancen. det er stadig under 1/3 af danske virksomheder som anvender professionel IT sikkerhed.


Hvis Danmark skal sikre sig en plads i toppen når det kommer til IT sikkerhed skal der gøres noget, og snart, da vi ellers hurtigt vil blive hægtet af vognen. Et godt sted at starte er MyData’s email databruds-tester som du kan anvende gratis her på siden.

Комментарии


bottom of page