top of page
  • Forfatters billedeLene Petersen

Phishing angreb - hvad er det, og hvordan beskytter du dig mod det?

Når vi taler IT-sikkerhed, så er phishing-angreb blevet en almindelig og yderst effektiv taktik for IT-kriminelle til at stjæle følsomme oplysninger fra enkeltpersoner og virksomheder. Phishing-angreb involverer brug af svindel e-mails, falske hjemmesider, apps mm. for at narre ofre til at afsløre deres personlige og fortrolige data.


Phishing-angreb

Phishing-angreb har eksisteret i årtier, og deres udvikling har været præget af en kontinuerlig cyklus af tilpasning og innovation, efterhånden som IT-kriminelle søger at udnytte nye sårbarheder og teknologier. I denne artikel vil vi se nærmere på phishings historie, hvad det er, og hvordan du kan beskytte dig selv mod at blive et offer.


Hvad er Phishing?


Phishing er en bestemt type cyberangren, som man kalder “social engineering”, det retter sig mod enkeltpersoner og virksomheder med det formål at stjæle følsomme oplysninger såsom login-legitimationsoplysninger, kreditkortoplysninger og andre personlige oplysninger.


Phishing-angreb involverer ofte på en følelse af frygt eller grådighed, såsom en advarsel om, at din konto er blevet kompromitteret, eller at du skal opdatere dine oplysninger for at undgå sanktioner, eller mvil modtage x-antal penge. Angriberen kan også bruge social engineering-taktikker såsom efterligning af betroede personer eller falske påskud for at skabe en falsk følelse af tillid til offeret.


Målet med et phishing-angreb er at narre offeret til at klikke på et link, downloade en vedhæftet fil eller indtaste deres loginoplysninger på en falsk hjemmeside. Når først angriberen har adgang til disse oplysninger, kan de bruge dem til at stjæle penge, iværksætte yderligere angreb eller sælge oplysningerne på dark web.


Phishing angrebenes historie


Det første registrerede tilfælde af phishing-angreb går tilbage til midten af ​​1990'erne, hvor angribere begyndte at bruge e-mail til at narre AOL-brugere til at afsløre deres loginoplysninger. Disse angreb var relativt simple og involverede ofte brugen af ​​falske login-skærme, der så ud til at være fra AOL.


Med tiden blev phishing-angreb mere sofistikerede, og angribere begyndte at bruge social engineering-taktikker for at skabe en følelse af uopsættelighed eller frygt. I 2003 var et massivt phishing-angreb rettet mod kunder hos PayPal, en af ​​de største online betalingsprocessorer. Angrebet brugte en falsk hjemmeside, der lignede den rigtige PayPal-side til at narre ofrene til at indtaste deres loginoplysninger. Angriberne var i stand til at stjæle over 5 millioner dollars fra PayPal-kunder, før siden blev lukket.


Efterhånden som teknologien har udviklet sig, har phishing-angreb også gjort det. I dag bruger angribere en række forskellige taktikker, herunder spear-phishing, hvalfangst og smishing, til at målrette enkeltpersoner og organisationer. Spear-phishing involverer at målrette mod en bestemt person eller gruppe med tilpassede beskeder, der er designet til at virke legitime. Hvalfangst-angreb retter sig mod højt profilerede personer som administrerende direktører eller andre ledere, mens smishing-angreb bruger SMS eller tekstbeskeder til at narre ofre.


Beskyt dig mod phishing-angreb


Phishing angrebensPhishing-angreb kan være yderst effektive, men der er trin, du kan tage for at beskytte dig selv mod at blive et offer. Her er nogle tips, du skal huske på:


1. Vær mistænksom over for uopfordrede e-mails eller beskeder: Hvis du modtager en e-mail eller besked fra en person, du ikke kender, eller hvis beskeden ser ud til at være fra en legitim kilde, men indeholder mistænkelige links eller vedhæftede filer, skal du være på vagt.


2. Bekræft kilden: Hvis du modtager en e-mail eller besked fra en legitim kilde, men er usikker på, om den er ægte, skal du kontakte virksomheden eller organisationen direkte for at bekræfte meddelelsens ægthed.


3. Klik ikke på mistænkelige links: Hvis du modtager en e-mail eller besked med et link, skal du holde markøren over linket for at se webadressens faktiske destination. Hvis URL'en ser mistænkelig ud, skal du ikke klikke på den.


4. Hold din software opdateret: Cyberkriminelle udnytter ofte sårbarheder i software til at starte angreb. At holde din software opdateret med de nyeste sikkerhedsrettelser kan hjælpe med at forhindre disse typer angreb.


5. Brug stærke adgangskoder: Brug af stærke, unikke adgangskoder til hver af dine konti kan hjælpe med at forhindre angribere i at få adgang til dine konti, hvis de formår at få dine loginoplysninger gennem et phishing-angreb.


6. Brug to-faktor-godkendelse: To-faktor-godkendelse (2FA) tilføjer et ekstra lag af sikkerhed til dine konti ved at kræve en anden form for bekræftelse, såsom en tekstbesked eller en fingeraftryksscanning, ud over din adgangskode.


7- Brug anti-phishing-software: Anti-phishing-software kan hjælpe med at opdage og blokere phishing-angreb ved at analysere links og meddelelser for mistænkelig aktivitet.


Ved at følge de tips, der er skitseret i denne artikel, kan du hjælpe med at reducere din risiko for at blive offer for et phishing-angreb og holde dine personlige og fortrolige oplysninger sikre.

Comments


bottom of page