top of page
  • Forfatters billedeLene Petersen

Sexafpresning: Sådan bør du reagere hvis du er blevet ramt af sextortion

Afpresning er almindeligt i en verden fuld af​​cyberkriminalitet, siden brugen af cryptocurrency er blevet mere almindelig er det også blevet nemmere for de cyberkriminelle at få betaling i en valuta der ikke kan spores. Det har givet anledning til en hidtil uset stor bølge af ramsomware og sexafpresnings sager.

Der er imidlertid to forskellige typer sexafpresning, som vi ser i stor udstrækning i Danmark for tiden. De gennemgås herunder:


Nigeriabrevet med et twist

Den ene er en form for nigeriabrev med et twist. Forstået på den måde at det er lykkedes svindlere, ikke bare at skaffe din email, men også at udlede data fra et site du er registreret på. Du modtager så en email om at de har dit kodeord og at de har set dig besøge en eller anden type porno site, eller at de har optaget dig med dit webcam. Kodeordet fremgår gerne af mailen og da mange af os desværre ikke er så gode til at diversificere vores kodeord, kan det godt give anledning til bekymring

Hvad gør du her:

  1. En af de service du bruger har haft et datalæk; Sørg for at skifte kodeord på alle de tjenester hvor du bruger det samme kodeord som i mailen.

  2. Ignorer mailen; disse mails er stort set altid en del af et større datalæk hvor dine data er blevet solgt på deepweb. Hvilket betyder, at afsenderen ikke har andre informationer på dig end det kodeord.

Hvis afsenderen imidlertid har yderligere materiale til at bakke sin afpresning op med, så læs videre herunder.


Reel sexafpresning

7 ud af 10 gange bliver reel sexafpresning initieret af nogen, som offeret kender privat. Dette gør det lang mere tænkeligt at der er mulighed for at afhjælpe problemet til fordel for offeret. Her er hvad du skal gøre for at imødekomme truslen.

  1. Tag det roligt og lad være med at tage kontakt til svindleren, de er interesseret i at tjene penge, så de offentliggøre ikke materialet.

  2. Lås dine sociale medier; sørg for at få ændret dine privatindstillinger, så svindleren ikke har mulighed for at få fat i dine venner og kontakter, som for eksempel kollegaer på Linked-In eller venner på facebook.

  3. Hvis der er blevet lagt billeder på google eller facebook kan du bede om at få dem fjernet med disse links: Facebook og Google

  4. Behold alt bevismateriale og tag screenshots af alt, det kan være det skal bruges i retten.

  5. Søg for at få ændret alle dine kodeord og få scannet din pc for sikkerhedsbrud, du kender ikke omfanget af datalækket.

  6. Få en ven du har tillid til eller et familiemedlem til at hjælpe dig med processen, det kan være en god støtte og det kan være vigtigt hvis der i rette bliver snak om bevismateriale

  7. Få hjælp af et IT sikkerhedsfirma til at sikre at alle muligheder for yderligere afpresning bliver standset. Måske kan de oven i købet hjælpe med at finde frem til svindleren.

  8. Ring til politiet, de kan hjælpe med at forsøge at spore eventuelle IP adresser og e-mails.

Husk at alt hvad der er digitalt, har en chance for at blive offentligt, med mindre du har en komplet sikkerhedsløsning på både dig netværk, din computer, din telefon og din backup.


Hvis ikke du har særligt meget styr på din IT sikkerhed, skal du som hovedregel lade være med at havde nogen form for data som du ikke kan tåle ser dagens lys.


Har du yderligere spørgsmål er du velkommen til at kontakte MyData for hjælp på 60 20 2000.

bottom of page