top of page
Forfatters billedeLene Petersen

Rekord i svindelsager med netbank i Danmark

Året 2020 blev endnu et år med rekorder indenfor svindel og svindelsager med netbank, MyData har taget et kig på sagen og kan bekræfte at den omfattende svindel har kostet Danskerne over 54 millioner kroner i alt. En stor del af ofrene har selv stået med regningen efterfølgende, da de ikke har haft beviser nok til at få dækning af deres cyberforsikring eller netbank forsikring.



Et eskalerende problem

I 2020 blev der anmeldt 1.970 svindelsager på diverse danske netbanker, det er ifølge interesseorganisationen Finans Danmark det største antal nogensinde, Rapporten der kortlægger de mange succesfulde svindelforsøg blev udleveret til Ritzau i går.

Det er i gennemsnit 27.500 kroner at en netbank svindler løber afsted med, så med de 1.970 sager er svindlerne sammenlagt løbet afsted med 54,2 millioner kroner. Holdt op imod 2019, blev der dette år anmeldt 1.452 sager, med en samlet omkostning på 52 millioner kroner.


En stor del af de Danskere der er blevet svindlet, kan ikke få fuld dækning af deres forsikring, da de ikke har kunne påvise den angivne svindel, men hvad kan man så gøre for at sikre sig imod de snu svindlere, det hjælper My Data selvfølgeligt deres medlemmer med. Her er dog nogle af de vigtigste ting du skal være opmærksom på når du arbejder med din netbank.


Udlever aldrig oplysninger uden at bekræfte modtageren

Du skal være opmærksom på at din bank og offentlige instanser aldrig vil kontakte dig uopfordret og bede om dine betalingsoplysninger. Hvis du her modtaget en mail eller et telefonopkald fra nogen der beder om kreditkort eller bank oplysninger, skal du altid bede om deres navn og ringe tilbage til banken eller hvem det måtte være og spørge efter denne person. På den måde sikre du at du har fat i de rigtige mennesker.


Skift jævnligt din kode og brug altid en kompliceret kode

Særligt hvis du har fundet virus eller malware på din computer, skal du være opmærksom på at der er mange svindlere derude, der er på jagt efter din persondata, dine kodeord og dine bankkonti. Hvoraf mange af disse oplysninger kan aflyttes og opsnappes med det rigtige stykke software. Det er derfor vigtigt at man skifter sine kodeord med jævne mellemrum og bruge kodeord der ikke er for nemme for en algoritme at gennemskue. Desuden er det værd at nævne at de fleste forsikringer ikke dækker digitale tab i sager hvor offeret ikke har kunnet bevise at man har skiftet kodeord minimum hvert halve år.


Vær opmærksom på phishing

Du må som udgangspunkt aldrig trykke på et link i en SMS eller på mail som du ikke kan bekræfte afsenderen på. I denne forbindelse skal du også være opmærksom på URL hijacking, hvor svindlerne laver en kopi at den oprindelige hjemmeside, på et domæne der ligner meget den man skulle havde være besøgt, det kunne for eksempel være en af disse, se om du kan finde fejlen her: danskebank.net, nordeas.dk eller netfilx.com.


Læs mere om undersøgelsen på: Finans.dk Berlingske.dk

Comentarios


bottom of page