top of page
  • Forfatters billedeLene Petersen

Pas på dine bitcoins!

Nu da mange nye danskere er blevet bitcoin investorerer i løbet af de seneste måneder, vil vi lige tilbyde en mulighed for her at gøre sig nogle gratis erfaringer.

De fleste mennesker har sikkert hørt de mange historier om hvordan eksempelvis pizzabuddet blev betalt med Bitcoin og blev millionær flere år senere, eller skoleeleven der brugte sine sidste spareskillinger på Bitcoin, og ligeledes fik et million afkast.

Der er mange der har nydt godt af den eksplosive pris på Bitcoin, men hvad sker der hvis man har, eller har haft, en guldgrube mellem hænderne men ikke kan få fingre i den. Her er 2 historier hvor dette er tilfældet.


James Howells købte, tilbage i 2009, 7.500 Bitcoins for næsten ingen penge. De har i dag en værdi på omkring 210 millioner pund. Dengang havde James en laptop hvor blev de gemt på harddisken. Uheldigvis spildte han en drink på computeren, hvorefter hans harddsik røg ned i en skuffe, og med tiden glemt. Da han efterfølgende, et par år senere, ryddede op havde han glemt alt om Bitcoins og harddsiken røg på lossepladsen.


Da han senere opdagede hans fejltagelse, tog han kontakt til byrådet i Newport City for at høre om det var muligt at lave en udgravning af den flere år gamle skattekiste. Byrådet fortalte at det ikke var muligt da de ikke havde licens til en sådan. James gav dog ikke op, og har i flere år forsøgt at overtale dem til at lade ham søge efter harddisken. Han har tilmed tilbudt dem mange millioner men indtil videre har de altså ikke været til at overtale.


I en udtalelse fortæller de at arbejdet med at udgrave, sortere og opbevare det gamle affald ville løbe op i mange millioner pund, og chancen for at finde lige netop det stykke hardware James har mistet er altså ikke risikoen værd. Desuden ved ingen om de kan udtrække informationen på den efterhånden mange år gamle harddisk, i tilfælde af den blev fundet.

James har dog ikke givet op, og lever stadigvæk med håbet om en dag af kunne kalde sig selv mange millionær.


Stefan Thomas, tysk af afstamning, men bosiddende i San Francisco, er en programmør der for over et årti siden blev betalt 7.002 Bitcoins for at lave en video om hvordan netop krypto valuta fungerede.


Han gemte valutaen i en ”digital wallet”, og nedskrev hans kodeord på et stykke papir. Dengang var de ikke meget værd, så Stefan tænkte ikke nærmere over dem, og papiret med kodeordet forsvandt, desværre sammen med kodeordet.


Da han efterfølgende forsøgte at logge på sin digitale konto opdagede han, til sin store skuffelse, at han ikke kunne huske kodeordet. Han prøvede 8 ud af de 10 tilladte gange, men har nu kun 2 forsøg tilbage. Fejler disse vil kodeordet automatisk kryptere sig selv, og pengene vil for altid være forsvundet.


Stefans historie er gået verden over, og flere har tilbudt at hjælpe ham med at få åbnet den digitale pengepung. Blandt andet har den tidligere sikkerheds chef for Facebook Alex Stamos tilbudt at hjælpe for 10% af beløbet.


Om Stefan vælger at tage imod hjælpen eller han selv vil forsøge sig frem melder historien endnu ikke noget om, men han er ikke den eneste der står med problemet. Ifølge kilder er der i skrivende stund tabt omkring 140 milliarder dollars i Bitcoin på konti der ikke længere er tilgængelige eller på anden måde er glemt.

コメント


bottom of page