top of page
  • Forfatters billedeLene Petersen

Falske emails går efter dit NemID

Politiet og Sundhedsstyrelsen advarer nu befolkningen mod flaske emails fra IT-kriminelle, der vil svindle sig til folks NemID-oplysninger. IT-svindlerne bruger Corona-pandemien til at få danskerne til at åbne falske emails, hvoraf det fremgår at der er vigtig information til dem:

Der står der, at borgerne har modtaget digital post fra Sundhedsstyrelsen, og at du skal klikke på det medfølgende link til sundhedsstyrelsen.net for at logge ind. ”I beskeden er et link, som åbner en falsk hjemmeside, som opfordrer modtageren til at indtaste NemID-oplysninger, der herefter vil kunne misbruges af de IT-kriminelle svindlere. Hvis du modtager en sådan mail eller sms, skal du slette den og ikke klikke på linket. Flere borgere har modtaget falske e-mail og sms-beskeder om, at Sundhedsstyrelsen har sendt dem ny digital post,” advarer Sundhedsstyrelsen. Styrelsens rigtige hjemmeside ligger på .dk-domænet.


Beskyt dig selv og dine data bedst muligt

Der findes desværre ingen nemme metoder til at se, om en hjemmeside er ægte eller falsk.

IT-kriminelle kan efterligne og forfalske en hjemmeside, så det er vanskeligt for en bruger at se forskel. Ifølge NemID skal man være særligt opmærksom på følgende kendetegn, inden du logger på med NemID:


Hverken banker eller offentlige myndigheder vil uopfordret sende en e-mail ud med et link direkte til en log-in-side, hvor du kan logge på med NemID.


Se efter på log-in-siden, at adresselinjen starter med ”https” og evt. hængelåssymbol.

Alle store offentlige hjemmesider benytter NemLog-in. Se efter, at adressen hedder ‘https://tjeneste/tekst’.


Se efter, at hjemmesiden ser ud, som den plejer. Og om der er fx sprogfejl, manglende brug af æ, ø og å eller link, der ikke fungerer.

Klik evt. lidt rundt på siden. Bliver du i tvivl, så luk browseren og start forfra. Tast adressen direkte i adresselinjen eller brug et bogmærke.


Stands ulykken!

Er skaden sket, og du har mistanke om, at du er blevet udsat for IT-svindel, og måske har besøgt en falsk hjemmeside, så skal du reagere promte:

Kontakt Digitaliseringsstyrelsen med det samme du fatter mistanke på info@digst.dk, på den måde kan du få vished om, hvorvidt hjemmesiden er falsk eller ej. Du kan også ringe direkte til MyData og få rådgivning om digital svindel.


Har du desværre allerede fået kompromitteret dine data eller udleveret dine oplysninger på hjemmesiden, skal du kontakte NemID privatsupport med det samme på nemid.dk.

Som hovedregel må du aldrig nogensinde, hverken fotografere eller uploade dit NemID nøglekort på nettet.


Danskerne skal skærpe deres cyberberedskab Svindelafsløringen kommer samtidig med, at regeringen også har bebudet et skærpet cyberberedskab som følge af coronakrisen. Forsvarsminister Trine Bramsen (S), har opfordret borgerne og erhvervslivet til at være særligt årvågene over for forfalskede e-mail og tegn på cyberangreb, der kan kompromittere IT-sikkerheden i private virksomheder og offentlige institutioner. ”Vi taler om aktører, der forsøger at finde sårbarheder hos myndigheder og virksomheder. Det skal man være opmærksom på, når man sidder ved sin hjemmearbejdsplads,” sagde hun.


Politiet advarer ligeledes danskerne og dansk erhvervsliv mod, at der udover svindel-mails og falske hjemmesider, så spredes der falske rygter og misinformationer på nettet i forbindelse med coronavirus/covid-19. Befolkningen opfordres derfor til at orientere sig på den officielle myndighedshjemmeside: coronasmitte.dk.


Version2.dk:

Berlingske.dk:

NemID.dk:

Version2.dk:

Commentaires


bottom of page